Dwangmatig internetgebruik maakt ongelukkig

Mensen die op een dwangmatige manier gebruik maken van internet kunnen zich op de lange termijn minder gelukkig gaan voelen. Dit hangt samen met het gevoel van eenzaamheid, depressiviteit en meer stress. Dit blijkt uit het onderzoek van Linda Muusses, wetenschapper aan de Vrije Universiteit.

Compulsief internetgebruik levert dus op de lange termijn een minder groot geluksgevoel op. Muusses onderzocht ook het tegenovergestelde. Het blijkt namelijk ook zo te zijn dat mensen met een hoog geluksgevoel minder vatbaar zijn voor dwangmatig internetgebruik. Daarnaast voelen partners zich vaker dan gemiddeld buitengesloten of genegeerd.

“Dit onderzoek laat zien dat compulsief internetgebruik van invloed is op hoe mensen zich voelen. En dat niet alleen, het is ook van invloed de gevoelens van een partner en daarmee dus op de kwaliteit van een relatie.”- Muuses, wetenschapper aan de Vrije Universiteit van Amsterdam

Het onderzoek dat Muusses uitvoerde nam 4 jaar in beslag en zij onderzocht de verschillende gevolgen van compulsief internetgebruik. Ze maakte hierbij gebruik van labexperimenten, online enquêtes en enquetes onder pasgetrouwde stellen. Deze laatste vorm leverde veel informatie op over hoe een relatie kan veranderen door compulsief internetgebruik. Dit levert bovendien nieuwe inzichten op voor relatietherapeuten. Muusses: “Dwangmatig internetgebruik is een relatief modern probleem. Wanneer internetgebruik bijdraagt aan relatieproblemen en -conflicten, is het belangrijk dat relatietherapeuten hier voldoende kennis over hebben om cliënten op de juiste manier te kunnen adviseren.”

Beluister hier de uitleg van Linda Muusses bij haar onderzoek, tijdens haar promotie aan de VU:

Powered by WordPress. Design door

Back to top