14 stappen om gelukkig(er) te worden

Geluk lijkt vaak een onbereikbaar doel. Na jarenlange studie heeft de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 14 fundamentele stappen geformuleerd om gelukkiger te worden. Lees ze door en haal eruit wat jou helpt gelukkig(er) te zijn.

1. Wees actief en ondernemend. Haal meer uit het leven door er meer in te stoppen. Stel jezelf doelen, ga op pad, doe wat nieuws en maak plezier. Spannende activiteiten dragen meer bij aan het geluksgevoel dan routinematige (saaie) bezigheden.

2. Breng meer tijd door in goed gezelschap. Haal geluk uit sociale contacten. Ga op uitnodigingen van anderen in, organiseer zelf een uitje of doe iets met een groep. Nieuwe mensen ontmoet je o.a. door lid te worden van een club, door een cursus te volgen of vrijwilligerswerk te doen.

3. Doe belangrijk werk. Gelukkige mensen zijn productief en werken doelgericht. Werk dat je leuk en belangrijk vindt, maakt je veel gelukkiger dan een hoog salaris of status.

4. Organiseer je leven. Weet wat je wil, dan heb je meer kans dat te bereiken. Maak (realistische) plannen.

5. Maak je geen zorgen. Niet piekeren, dat is onaangenaam en geeft onrust. Kun je op dat moment iets aan het probleem doen? Nee? Richt dan je aandacht op andere dingen.

6. Verlaag je verwachtingen. Veel mensen associëren geluk met grote ambities en hoge verwachtingen van het leven. Gelukkige mensen hebben juist bescheiden verwachtingen, want dat voorkomt teleurstellingen en zorgt voor prettige verrassingen.

7. Denk positief en optimistisch. Geluk is een gevoel dat tussen je oren zit en te maken heeft met hoe je denkt. Psychologen vinden dat optimisme de belangrijkste geluksfactor is. Buig negatieve gedachten dus meteen om in positieve.

8. Leef in het hier en nu. Dieren kunnen dat perfect. Gelukkige mensen doen dat ook en zijn met hun volle aandacht betrokken bij wat ze doen. Geniet nu!

9. Leef jouw leven zoals je bent. Van jezelf anders voordoen is niemand gelukkig geworden. Mensen met een gezonde persoonlijkheid houden van zichzelf zoals ze zijn, accepteren zichzelf en ook hun tekortkomingen, kennen zichzelf en maken bewuste keuzes en helpen zichzelf.

10. Wees sociaal en leg contacten (zie ook stap 2).

11. Wees jezelf. Laat zien wie je bent en wees spontaan en eerlijk. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden.

12. Elimineer negatieve gevoelens en problemen (zie ook stap 7). Krop niets op!

13. Koester intieme relaties. Investeer in al je relaties en spendeer veel tijd (en kwaliteit) met je geliefden.

14. Waardeer geluk. Zet het bovenaan je prioriteitenlijst, durf keuzes te maken en handel ernaar. Schrijf je geluksmomenten op, minimaal 20.

In deze YouTube-playlist komen alle stappen aan bod!

Powered by WordPress. Design door

Back to top