Vakantie leidt tot gelukkig gevoel

Voor velen komt dit misschien niet als verrassing: vakantie zorgt voor een groot geluksgevoel. Maar er is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De belangrijkste conclusie is dat het positieve gevoel van je vakantie zelfs tot twee weken na je vakantie aanhoudt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Jeroen Nawijn, onderzoeker geluksbeleving aan de Erasmus Universiteit. Uit zijn onderzoek blijkt dat het geluksgevoel tijdens de vakantie vooral samenhangt met het reisgezelschap. Op vakantie gaan met familie of vrienden bijvoorbeeld, levert meer blijdschap op dan een groepsreis met veel onbekenden.

Lengte van de vakantie

Een misschien wel verrassende uitkomst: de lengte van je vakantie heeft geen invloed op het geluksgevoel. Je kan dus even gelukkig worden van een midweek weg, als van vier weken ontspanning aan de Costa del Sol. Sterker nog, volgens Nawijn kan een vakantieganger beter twee keer twee weken weggaan, dan één keer vier weken. Het gevoel van geluk ligt op hetzelfde niveau maar je kan twee keer nagenieten.

Vakantiestress

Helaas zit er ook een minpuntje aan op vakantie gaan. Het plannen van de vakantie, het boeken van faciliteiten en de reis ernaartoe zijn voor veel mensen stressverhogend. Nawijn raadt mensen dan ook aan om grote en verre reizen in etappes te ondernemen. Op die manier is het beter handelbaar en zal het minder snel spanningen opleveren.

Powered by WordPress. Design door

Back to top