4 manieren om stress te verminderen

Als je ooit te maken hebt met stress is dit niet prettig. Vaak is deze stress onschuldig en heeft het te maken met bijvoorbeeld drukte op je werk of een volle agenda. Deze stress is niet prettig en levert onrust op in je dagelijks leven en dit kan eventueel grote gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om af en toe even tijd voor jezelf te nemen om je hoofd weer even leeg te maken. Hier zijn 4 manieren om alledaagse stress te voorkomen of te verminderen.

1.     Meditatie

Meditatie en mindfulness kan je helpen rust te vinden in je dagelijks ritme. Het is goed om drie kwartier per dag te mediteren want dit kan de stress aanzienlijk verminderen, dat wijzen steeds meer onderzoeken uit. Tijdens meditatie verleg je je focus en uiteindelijk kan hiermee je houding veranderen. Je accepteert situaties zoals ze zijn en kijkt er met een bepaalde afstand naar, wat zorgt voor meer rust.

2.     Een gezond eetpatroon

Eerder schreven we al over het onderzoek naar het verband tussen gezonde voeding en het geluksgevoel.Voor zowel je fysieke als mentale gezondheid is gezonde voeding essentieel. Tijdens stressmomenten is het vaak extra lastig om gezond te eten: veel mensen grijpen naar vette snacks of snoep waar veel suiker in zit. Je kunt beter voor vetarme en vezelrijke voeding kiezen. Deze voeding kalmeert, maar geeft je ondertussen wel veel energie en zorgt ervoor dat je bovendien minder vatbaar bent voor stress.

3.     Genoeg beweging

Het lijkt het tegenovergestelde van meditatie, maar het effect is hetzelfde: je maakt je hoofd leeg. Dus ook sporten is goed tegen het verminderen van stress. Vaak is ontspannen lastig als je gestrest bent dus waarom niet bewegen? Je zult merken dat drie kwartier lichaamsbeweging op een dag je al veel goed zal doen. En dan hoef je niet eens per se te sporten: een stuk wandelen, stofzuigen of lekker op de fiets naar de stad voldoen hiertoe al.

4.     Cannabis

Het klinkt gek maar cannabis kan stressverlagend werken. Dat blijkt althans uit een onderzoek, uitgevoerd door Israëlische wetenschappers. Het onderzoek werd uitgevoerd met een testgroep bestaande uit oorlogsveteranen. Deze veteranen kregen drie weken lang cannabis toegediend. Niet in de vorm van het kopen van wiet voor een joint, maar de gebruikte cannabis is oplosbaar en op die manier via de mond in te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat inname van deze vorm van cannabis de nachtrust bevordert. Het middel werkt ontspannend en verbetert de kwaliteit van de slaap, waardoor je dus beter uitgerust wakker wordt. Helaas is dit goedje (nog) niet verkrijgbaar.

Veel verschillende manieren dus om aan een ontspannen leven te werken. En dat is wat waard, want een leven zonder stress zal meer geluk opleveren.

Powered by WordPress. Design door

Back to top