Voor gevorderden: mediteren in de lotushouding

Bij mediteren zie je veel afbeeldingen van mensen die in een ‘rare’ houding op de grond zitten, lijkend op de kleermakerszit. Dit is de lotushouding, waarvan gezegd wordt dat mediteren het beste tot zijn recht komt. Je zit namelijk stevig op de grond en bent symmetrisch in balans. Spiritueel gezien staat de lotushouding voor de verbinding tussen hemel en aarde, afkomstig uit het Boeddhisme. Het is echter een moeilijke zit, die niet natuurlijk aanvoelt. Heb je klachten, dan is de lotushouding zelfs gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je niet meteen in deze houding met mediteren begint.

Stappen voor de lotushouding

Hieronder staan de stappen om de lotushouding te oefenen. Neem hierbij je tijd en doe wat je goed voelt. Stop altijd wanneer je last krijg van pijntjes of ongemakken.

Stap 1: Zit rechtop en laat je billen optimaal contact maken met de grond.

Stap 2: Kruis je onderbenen en leg één voet op de knie. Begin bijvoorbeeld met je rechtervoet op je linkerknie.

Stap 3: Leg je andere voet gekruist op de grond. Ga bijvoorbeeld met je linkervoet op de grond richting je rechterdij.

Stap 4: Voelt de houding comfortabel, plaats dan je voet op de grond op je andere knie (bijvoorbeeld linkervoet op je rechterknie).

Wanneer de lotushouding pijnlijk of vervelend aanvoelt, kun je ook de ene voet kruislings op je bovenbeen leggen en de andere onder je dij of op de grond (stap 3, de halve Lotus).

Dit filmpje kan handig zijn bij het oefenen van de lotushouding!

Powered by WordPress. Design door

Back to top